Oaza Sigurnosti Kragujevac

Informaciona i komunikaciona platforma u socijalno zdravstvenom sektoru Srbije 2008/09

Koordinator je bila Snežana Grujić

Projekat “Informatička i komunikaciona platforma u socijalno-zdravstvenom sektoru Srbije 2008-2009” je nastao iz potrebe da se jednom dugo zanemarivanom, a sveprisutnom problemu u našem društvu – nasilju u porodici -  priđe na sveobuhvatan način, tj. da se u Srbiji izgradi opšta strategija prevencije, suzbijanja nasilja i pomoći žrtvama, ali i mehanizmi kojima će se ta strategija realizovati. Da bi se to ostvarilo, neophodno je da različite institucije sinhronizovano pristupe pojavi, ali i da imaju iste vrednosne stavove prema  problemu, žrtvama i činjenici da su nasiljem u porodici najviše ugrožene žene i deca.

 

   


Naš projekat je podrazumevao rad na senzibilisanju, edukovanju i informisanju  šire javnosti  Srbije o problemu nasilja u porodici putem otvaranja i osmišljavanja web portala specijalizovanog za ovu temu  www.nasiljeuporodici.rs kao i publikovanja specijalizovanog časopisa SIGURNA PORODICA koji se u tiražu od 2500 primeraka besplatno distribuirao na adrese socijalnih, obrazovnih i drugih institucija i organizacija.

Uspeli smo da publikujemo dva broja časopisa visokog kvaliteta. Časopis je svojom temom okupio i zbližio ugledne institucije i pojedince koji su svojim pisanim prilozima pomogli kreiranju sadržaja i ostvarivanju misije projekta, na čemu se i ovom prilikom iskreno zahvaljujemo. Web portal je i dalje u funkciji, a njegovo održavanje je preuzela partnerska organizacija HNVO “Adra” iz Beograda. Ono što je potvrda uspešno realizovanog cilja je brojnost poseta sajta, kao citiranost objavljenih tekstova, o čemu svedoči internet pretraživač. Urednica časopisa i sajta je bila Snežana Grujić, članica “Oaze sigurnosti”.

Projekat  je realizovan 2009 god. uz podršku Vlade Republike Češke, a u partnerstvu sa i Dobrotvornim fondom „Adra“ iz Praga i Beograda.

  

Ministarstvo inostranih poslova republike Češke

Ceritas Czech Republic

Češka razvojna agencija

Dobrotvorni fond ADRA

Mlekara Šabac